7.02.2012

Káros-e az energia ital?



Milyen hatással vannak a szervezetünkre az energia ital összetevői?




Sok emberben felmerülhet a kérdés, károsak-e az energiaitalok a szervezetünknek? Nos, nem célom állást foglalni e-témában, pusztán szeretném bemutatni egyes az energiaitalokban is előforduló anyagok szervezetre gyakorolt hatását.


Taurin 

A taurin az emberi szervezetben is előforduló kéntartamú aminosav (az aminosavak a fehérjék alkotórészei), amely legnagyobb mennyiségben az agyban és az idegrendszerben található meg. Az emberi szervezetben kilogrammonként 1 gramm taurin van. 

Mi a szerepe?
Energiatovábbítóként és méregtelenítőként működik. Stabilizálja a sejtmembránokat és szabályozza a kalciumkoncentrációt. Különböző módokon részt vesz a teljesítmény és az egészség megőrzésének folyamatain, többek közt a folyadékok szintjének szabályozásával az izomsejtekben, az ásványok szállításával, hatásával van az inzulin és az adrenalin szintjére, az anyagcserére, a zsiradékok emésztésére, az immunrendszerre, a koleszterinszintre, a sperma és epe termelésére.
Jelenléte elengedhetetlen az idegrendszer optimális fejlődéséhez. Ha a szervezetben alacsony a taurin szint, különböző zavarok jelentkezhetnek, például a szívizom károsodása, a recehártya rendellenes fejlődése és növekedési visszaesések. A taurin az összes, szívben jelenlévő szabad aminosav 50 %-át teszi ki. Pozitív hatást fejt ki a szívizomra és több kutatás során kimutatták, hogy csökkenti a vérnyomást.
A taurin segít a sejt belsejében lévő kalcium szintjének szabályozásában. Ha tehát a szervezetben elegendő taurin található, úgy a szív elmeszesedésének veszélye jelentősen csökken. A taurin adagolás a stresszes állapotban lévő, extrém energiát kifejtő szervezet számára, a szellemi tevékenység és a cukorbetegek megsegítésére hasznos. A glutaminhoz hasonlóan, sokan vélik a taurint is meghatározóan fontosnak a kondíció szempontjából. Bár normális állapotban szervezetünk előállít valamennyi taurint, a hiánya bizonyos szövetek funkcionális elégtelenségében mutatkozik meg.


C vitamin-aszkorbinsav


A C-vitamin vízben oldódó vitamin, és ez az egyetlen, magyar tudós által, és Magyarországon véghezvitt felfedezés, amelyet Nobel-díjjal jutalmaztak. Szent-Györgyi Albert nevéhez fűződik a C-vitamin első előállítása tiszta formában, melyet az elterjedt tévhittel ellentétben nem citromból, hanem paprikából végzett. A C-vitamin furcsa vitamin: mindössze két állatfaj, a tengerimalac és az ember nem tudja előállítani, más fajok igen, tehát számukra ez nem vitamin. Mindemellett ez a vitamin birtokolja a legnagyobb mennyiségben szükséges vitamin címét, mert a napi szükséglete akkora, hogy bármely más vitaminé sem éri el.
Gyakran használjuk az "aszkorbinsav" megnevezést is rá. Vízben igen jól oldódik, de oxigén, fény, hő vagy fémionok hatására könnyen bomlik.

Mihez szükséges? Oxido-reduktív folyamatok- Kollagénfehérjék szintézise-Hormonok szintézise-Immunrendszer működése-Vas- és rézfelszívódás

Mennyi szükséges belőle? A C-vitamin felszívódási vesztesége nem túl nagy, a bevitt mennyiség mintegy 75%-a hasznosul. A környezeti hatások, a stressz, lázas, esetleg műtét utáni állapotok, a fizikai munka, a dohányzás és a fogamzásgátlók szedése emeli a szükségletet.

Miben található meg? Legjobb C-vitamin forrásaink a zöldpaprika, a citrusfélék, a friss zöldségek, kifejezetten a paradicsom, a káposzta, salátafélék.



Niacin

A niacin vízben oldódó vitamin, régebben PP-faktornak (Pellagra-Preventív) hívták, ma többször találkozhatunk vele nikotinsavamid, nikotinamid, niacinamid néven is. Főleg a szöveti oxido-reduktív folyamatokban vesz részt. Szintén képes a szervezetben képződni, a triptofán nevű aminosavból.

Mihez szükséges?: Kémiai reakciók -Szénhidrát-anyagcsere-Fehérje-anyagcsere-Zsíranyagcsere

Mennyi szükséges belőle?:Szintén alkalmazzák a tápanyagbeviteltől függő meghatározást is, hiszen az anyagcsere fontos szereplője. 1000 kJoule energiára1,6 mg bevitelt javasolnak. A kukoricában olyan anyag található, amely a niacin hatását gátolja.

Miben található meg?:Legjobb niacinforrásaink a hús, máj, vese, hal, tojás, élesztő, szárazhüvelyesek, zöldségfélék és a barna kenyér.



Folsav

A folsav vízben oldódó vitamin. Régebbi szóhasználattal folátként is szokták emlegetni. Nagyon fontos szerepe van a szervezetben, és kiemelten várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai szakaszában a fejlődő embrió gerincét (a velőcsövet) lezáró folyamat csak folsav jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen ajánlott a folsav pótlása.

Mihez szükséges?: A fehérvérsejtek képzéséhez -A vörösvértestek képzéséhez - A vérlemezkék képzéséhez
Az aminosavak anyagcseréjéhez - A nukleinsavak anyagcseréjéhez
A gyomor-bélrendszer épségéhez - A szájnyálkahártya épségéhez

Mennyi szükséges belőle?
Érdekes módon a mesterséges készítményekből felszívódása jobb, mint a természetes forrásokból. Ha valakinek jó a folsav-ellátottsága, akkor az elfedheti a B12 vitamin hiányában kialakuló tüneteket. Ez különösen vegetáriánus táplálkozást folytatóknál lehet veszélyes. A túl nagy folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.

Miben található meg?: Legjobb folsav forrásaink a máj, a leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő.


A B-6 vitamin 

A B6-vitamin vízben oldódó vitamin, elterjedt neve még a piridoxin is. Három fomában létezik, a piridoxin aktívabb formái az úgynevezett piridoxál és a piridoxamin. Legfontosabb szerepe a fehérjék átalakulásánál van.

Mihez szükséges?: Aminosavak és fehérjék anyagcseréje - Aminosavak átalakulásai - Esszenciális zsírsavak anyagcseréje - Az idegrendszer működése - Bőrfelület épsége

Mennyi szükséges belőle? A B6 vitamin szükséglete elsősorban a fehérjebeviteltől függ. 100 gramm fehérje mellé 1,5-1,7 mg B6 vitamint javasolnak. Érdekessége, hogy szinte száz százalékosan felszívódik a bélrendszerből.

Miben található meg?: Legjobb B6-vitamin forrásaink a máj, a hús, tejtermékek, szárazhüvelyesek, élesztő, tojássárgája, barna liszt és az ebből készülő pékáruk, kukorica, zöldségfélék.


Guarana 

A guarana alapvetően a koffein növényi formája. A meglepő igazság a guaranával kapcsolatban az, hogy míg számottevően segít időszakosan fokozni az energiaszintet (ami intenzív edzés előtt vagy reggel, ébredés után lehet jó kis „pörgető” hatást jelent), zsírokat lebontó és mobilizáló, energiává történő felhasználásukat elősegítő hatása egyfajta természetes zsírégetővé teszi. A guaranát tipikusan más stimuláló növényekkel együtt kombinálják, hogy így fokozzák zsírégető tulajdonságait.
Természetesen nagyon fontos a helyes dózis alkalmazása a guarana, a koffein vagy más stimuláns alkalmazásakor. Túladagolása irritációt, reszketést, és szorongást okozhat. Mindazonáltal az igazság az, hogy míg a guarana számottevően segít időszakosan fokozni az energiaszintet (ami intenzív edzés előtt vagy reggel, ébredés után lehet jó kis „pörgető”), zsírokat lebontó és mobilizáló, azok energiává történő felhasználását elősegítő hatása egyfajta „természetes” kiegészítővé teszi.


B5 vitamin

A B5-vitamin, más néven pantoténsav testünk minden sejtje számára szükséges anyag. Némely esetben „stresszellenes” vitaminként is emlegetik, mivel a mellékvese hormonok és az esszenciális neuromuszkuláris transzmitterek (kémiai jelek, melyek az agyi funkciókat szabályozzák) termelésében játszik kulcsszerepet. A B5 a felhasználható zsírok elégetését, és a mellékveséket, valamint az immun-, és idegrendszert is támogatja. Bár a B5-vitaminnak sokféle hasznos tulajdonsága van, inkább B-komplexek vagy jóminőségű multivitaminok alkotóelemeként találkozhatunk vele. Vannak példák a B5 vitamin önálló használatára, pl. hiánytünetek semlegesítése, a neurotranszmitterek termelésének elősegítése, a zsíranyagcsere, a koncentrációképesség továbbá más testi funkciók támogatása céljából történő alkalmazása.


Koffein

A koffein a világon legszélesebb körben használt „drog”, milliók fogyasztják naponta kávé, tea és üdítők formájában. Stimuláló hatása miatt használjuk, egy energialöketért, vagy a fáradtság ellen – és működik is. Amit a legtöbb kávéfogyasztó nem tud az az, hogy a koffein mobilizálja a zsírokat, hogy azokat energiaként hasznosítsuk, ami fantasztikus dolog, ha keményen edzel, és csökkenteni akarod a testzsír mértékét, de nem túl jó akkor, ha egész napodat az asztalodnál ülve töltöd fánkkal tömve magad. A koffein standard összetevője sok stimuláló, súlycsökkentő kiegészítőnek.

A koffeint termogén anyagnak is nevezzük, mert segít felgyorsítani az anyagcserét, vagyis testünk kalóriaégetésének ütemét. Emellett nyilvánvalóan stimuláns is, ami megmagyarázza, hogy egy kis pauza után a helyi kávézóban vagy egy délutáni diétás kóla után miért érezzük magunkat újra elevennek – mentálisan és fizikailag egyaránt – legalább egy kis időre. Ellentétben a népszerű (és korlátolt) hiedelemmel, ezek a hatások a gyakran emlegetett negatív mellékhatások elszenvedése nélkül élvezhetőek.

Hogyan müködik?: A koffein stimulálja a mellékvesét, hogy az több epinefrint, norepinefrint (adrenalin), és dopamint – mely egy agyi hírvivő – termeljen, ami végső soron a zsírvesztést, energiaszintet, állóképességet és a mentális tisztaságot egyaránt növeli.








* From Crazyhorse

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése