2.22.2013

Gyárlátogatás: Hell Energy Drink


Most bemutatom nektek, hogy milyen személyes betekintést kapni egy energiaital gyárba!



Már évek óta remek kapcsolatban állok a Hell Energy Drink céggel a gyűjtői és tesztelői mivoltom miatt. A Hell Magyarországon a legbarátságosabb energiaitalos cég, ők azok akik a legtöbbet foglalkoznak a tesztelő és gyűjtő közösséggel is! Eme remek kapcsolat miatt juthattam el idén, gyűjtők közül az elsők között a Hell energiaital gyárába!


Kezdjük egy kis Hell történelemmel

A Hell márkát egy testvérpár alapította, 2005-ben határozták el, hogy egy Red Bull-hoz hasonló, minőségi energiaitalt készítenek, viszont sokkal barátságosabb áron! 2006-ban piacra is kerültek az első termékek és nagy sikereket értek el. A Hell mindig mások előtt jár az országban, mindig idejében újít be olyan ízzel vagy összetevőkkel ami megalapozta a további sikereket és hírnevet.
Alig 3 év alatt itthon piacvezető energiaital márkává vált, és jelenleg 30 országban kapható. A Hell minden országban törekszik a 70%-os disztribúcióra, ami azt jelenti, hogy 100 boltból 70-ben megtalálható.



A Hell egyik nagy lépése volt még, hogy magyarországi viszonylatban elsőként, és a Red Bull után pedig másodikként belépett szponzorként a Formula 1 világába, a Williams csapat egy főszponzoraként. 2009-2011-ig voltak jelen az F1-ben.



Számos díjat is kapott a Hell cég, íme pár igen jelentős:
FSSC 22000 (2013) 
Stratégia Gyártók Díja: Globális és világszínvonalú gyártás jelölés (2012) 
Superbrands (2012) 
Év Terméke díj (2012) 
World Food Moscow kiállítás: ‘Legjobb Energiaital’ és ‘Legjobb Új Piacralépő’


Említsünk meg pár szót a gyárról:

A szikszói üzem 2011-ben épült meg, mely 104 ezer négyzetméteres alapterületű. Minden alkatrész, minden eszköz és a teljes gyártási folyamat korunk legmodernebb technikáit alkalmazva készíti a közkedvelt minőségi Hell termékeket. A fémdobozos gyártás óránként 48.000 dobozt képes elkészíteni, ami éves szintem akár 400 millió legyártott darabot is jelenthet.
A minőségi terméknek több jellemző titka is van. Az egyik, hogy nem használnak édesítőszert, hanem csakis minőségi kristálycukrot használnak az ital édesítéséhez. Az italhoz szükséges vizet jelenleg 5 artézi kútból nyerik, ami minden külső szennyeződéstől mentes. A gyárnak saját víztisztító rendszere van, így a felesleges víz tökéletes tisztaságban távozik a gyárból. 


A gyártási folyamat:

A töltetlen energiaitalos dobozok készen érkeznek a szikszói üzembe. Ezeket a dobozokat egy óriási futószalagra helyezik és lényegében innentől fogva minden teljesen automatizált, és gyártósor végén kigördülnek a lefóliázott tálcák. Természetesen ennyire nemegyszerű, adok egy kis betekintést "How its made" módra.


Az első lépés tehát, hogy a felül még nyitott dobozok felkerülnek a futószalagra és elkezdődik a gyártási folyamat.


Az üres dobozok szépen sorban haladva végigmennek a futószalagon, miközben elhaladnak egy érzékelő előtt, ami minden kis apró hibát vagy benyomódást észrevesz és kilöki a sorból a hibás darabokat. Ezeket elemzik és kiértékelik a hibákat, jelezve ezt a dobozokat készítő cégnek.


Ahogy haladnak tovább az ellenőrzött dobozok, eljutnak a következő állomásra, ahol kimossák őket a betöltés előtt.


Az italt egy külön helyiségben készítik, ahol az összetevők megfelelő és titkos arányainak összekeverése után egy töltőállomásra kerülve betöltődik a dobozokba.


Miután a dobozok tökéletesen tiszták és szennyeződés mentesek, belekerülhet a hőn áhított nedü! Ez a folyamat rendkívüli sebességgel zajlik és a folyamat végén a dobozok teteje is rákerül, hermetikusan lezárva azt.
Töltőállomás
Itt keveredik a szörp a vízzel, széndioxiddal és egyéb összetevőkkel

Az immár töltött és lezárt dobozok egy pasztörizáló berendezésbe kerülnek, aminek tökéletes szabályzott hőmérsékletek segítségével pasztörizálják az italt. Nagy gondossággal kell a dobozok tartalmát felhevíteni, hőn tartani és lehűteni. Ez a folyamat időigényes és jelentős mértékben határozza meg a folyamatot, így itt mindig rengeteg doboz van.


A pasztörizálás után már tömöttebb sorban haladva érkeznek a dobozok a csomagoló állomáshoz, ami 24-es csoportokba rendezi a dobozokat, alájuk csúsztatja a karton tálcát ami körbehajtogat és összeragaszt, utána pedig rákerül a fólia, amit felforrósítva rázsugorítanak a tálcára és kigördülnek a kész tálcák. Utána már csak felkell halmozni őket és indulhat a kiszállítás.




Természetesen a folyamatos minőség-ellenőrzés sem hiányozhat. Óránként vizsgálják a dobozokat, hogy elkerüljék a hibákat. Vizsgálják a pasztörizálást, a dobozok zárását, az ital összetételét. (Ezekről több kép a lentebb található linken)



A jövő, ami ismét egy nagyszabású merész húzás: Hell Ring
A szikszói üzem mellett lesz megépítve. Miután elkészül a 2.6km hosszú pálya, éttermek és szállodák hada, a következő lépés, hogy 4km-nél hosszabbra bővítsék a pályát, amivel bármely versenykategóriának, mint például a Formula1, otthont tud adni a Hell Ring!



A gyárban készült összes kép és a gyártási folyamatról itt találhattok több képet:







*************************************************************************************************************************



How its made: HELL ENERGY DRINK
( same video, different language )

HELL Energy Gyár (HUN):


Hell Energy Factory (ENG):



*************************************************************************************************************************




Wolrd of Energy Drinks - Musz Energy Drink can Collection
2013

1 megjegyzés:

  1. Hello!

    Én is gyűjtő vagyok, meg inkább kóstoló mint tesztelő. tehát, én csak a gyűjtés miatt csinálom. Szerencsémre, én is sikeresen bejutottam egy gyár látogatásra, igaz én egyedül mentem be, egy kísérővel, akkor még csak 1 soruk volt, de így is 24ezret tudtak legyártani óránként :). Ja igen, ez tavaly télen volt.

    VálaszTörlés